Sokowirówka vs Wyciskarka

zasada działania sokowirówki Warto zapoznać się z takim krótkim porównaniem wyciskarki i sokowirówki, co pewnie powie sporo o tych urządzeniach. Większość z nas doskonale zna te różnice, ale na pewno małe porównanie przyda się dla osób, które nie wiedzą jak poszczególne urządzenia pracują.

Warto wiedzieć o tych różnicach, ponieważ ułatwi to wybór takiego sprzętu, który spełni oczekiwania. Sokowirówka to urządzenie, które będzie działać przez wirujące sito, którego ścianki mają niewielkie otwory, a dno wyposażone będzie w ostrza. W trakcie pracy sito będzie obracać się z prędkością kilku tysięcy obrotów na minutę w zależności od urządzenia. Wytwarzać się będzie siła odśrodkowa, dzięki czemu uda się oddzielić sok od miąższu. Działanie tej siły jest na tyle mocne, że uda się uzyskać rzeczywiście klarowny sok.

Niestety takie przygotowywanie soku będzie doprowadzać do dużej siły tarcia co niestety może uszkodzić cenne składniki odżywcze, które znajdują się w takich owocach i warzywach. Przede wszystkim ostrze przez cięcie owoców będą niszczyć enzymy, minerały i witaminy. Sokowirówka to urządzenie, które gwarantuje nam przygotowanie soku praktycznie z każdych warzyw i owoców. Jednak nie będzie możliwości przygotowywania pysznego napoju z takich składników jak sałata, szpinak, kapusta czy inne rośliny liściaste.

czy wyciskarka jest lepsza od sokowirówki?

Wyciskarki to urządzenia, które funkcjonują inaczej niż sokowirówki. Działają na zasadzie wykonywania wolnych obrotów i siłą wałka będą miażdżyć komórki bez konieczności tarcia. Jest to proces, który przebiega w kilku etapach a główna rola będzie tutaj związana z działaniem wałka ślimakowego, który odpowiada za miażdżenie i wyciskanie surowca. Wałek ten będzie się obracał bardzo wolno w zależności od modelu między 40 a 120 obrotów na minutę.

To sprawia, że przygotowywany sok nie będzie się napowietrzał ani nie będzie dochodziło do jego nagrzewania jak to będzie w przypadku działania sokowirówki. Sok wyciskany przez wyciskarkę jest dużo lepszy dla naszego zdrowia, ponieważ wszystkie cenne składniki mineralne, witaminy i enzymy będą w nim zachowane i nie są zniszczone w trakcie przygotowywania takiego soku. Sok wpływa skutecznie i szybko na nasz organizm, dużo lepiej niż porcja zjadanych warzyw czy owoców. Dodatkowo będzie szybko przyswajalny przez nas organizm w całości.